BEHANDLINGER

FOREBYGENDE BEHANDLING

Små hull i startfasen kan stoppes uten å bore eller legge fylling. Tannlegen kan utføre en systematisk fluorapplikasjon. Dette i kombinasjon med gode munnhygienerutiner hos pasienten kan gjøre at små hull ikke utvikles videre.

KONSERVERENDE BEHANDLING

Tenner med større hull må repareres ved å legge fylling. Tenner med eldre fyllinger som lekker eller har knekket må repareres og erstattes med nye. I dag blir nesten alle fyllingsbehandlinger utført med moderne, ”high technology” plast, tannfargete fyllinger. De er estetiske, funksjonelle og helsemessig suverene fyllinger, i tannlegeyrke kalt kompositt fyllinger.

ROTBEHANDLING

Dersom hullene er såpass store / dype at tannens nerve(som ligger sentralt i tannen) er påvirket, må det utføres en rotbehandling. Tannlegen fjerner den påvirkede nerven, renser rotkanalen(e)hvor nerven lå og fyller deretter med rotfyllingsmateriale. Til slutt legges en topfylling, evt. en krone.

KRONE / BRO / PROTESER

Hvis en tann er så ødelagt at det er vanskelig eller umulig å reparere den ved å legge fylling, lager tannlegen porselens krone. Dersom flere tenner mangler, erstattes de med porselens bro eller avtakbar protese. I dag utføres det en rekke forskjellige krone- og bro løsninger. De fleste tannleger fremstiller som standard kroner/broer i materialene porselen/gull eller helkeram.

BLEKING / FASETTER

Er du ikke fornøyd med tannstillingen? Har du trangstilte tenner, eller synlige mellomrom mellom tennene?

* I disse tilfeller kan tannlegen slipe ned 0,5 – 0,7mm av emaljen på synlige tannoverflater og lage tynne porselenslaminater.
Som resultat får en estetiske og perfekte tenner i en pen tannrekke.

Er du ikke fornøyd med fargen på tennene? Det finnes flere ulike blekeprosedyrer som tannlegen kan utføre…

* Bleking av tenner utføres med en individuelt tilpasset blekeskinne og blekemiddel. Pasienten bruker dette om natten i noen uker. Dette er såkalt langsom/sakte bleking.
* Hele blekeprosedyren kan også utføres på tannlegekontoret, populært kalte ”in office”, hurtigbleking (behov for 1-2 tannlege besøk).